Snapchat legt schuld massaal fotolek bij gebruikers

Snapchat legt de schuld van het lekken van honderdduizenden privéfoto’s bij de gebruikers. De servers van Snapchat zijn nooit gehackt.
Snapchat legt schuld massaal fotolek bij gebruikers.

Een Noorse krant maakte vrijdagochtend bekend dat honderdduizenden privéfoto’s van Snapchat-gebruikers zijn uitgelekt. Niet via de officiële app van Snapchat, maar via Snapsave, een app van derden.
Met die app kunnen mensen tegen de bedoeling van Snapchat in toch foto’s van anderen opslaan. Eigenlijk moet zo’n foto na een bepaalde tijd of aantal keer kijken automatisch van het toestel verdwijnen.
“We kunnen bevestigen dat onze servers nooit zijn gehackt”, reageert Snapchat tegenover Engadget. “Snapchatters zijn het slachtoffer geworden omdat ze apps van derden hebben gebruikt. Wij raden dat dan ook ten strengste af in onze voorwaarden, juist om de privacy van onze gebruikers te waarborgen.” Snapchat zegt al langer actief met Apple en Google te overleggen om dergelijke apps uit de App Store en Google Play te weren.

Verwarring

Snapsave heeft ook op de zaak gereageerd. Het bedrijf ontkent iets met het lekken van de foto’s te maken te hebben. “Onze app heeft er niets mee te maken, en we hebben nooit gebruikersnamen en wachtwoorden opgeslagen”, aldus Snapsave. Ook zegt de dienst niet vanaf een cloud-opstelling te opereren.
Volgens Business Insider heet de gecompromitteerde dienst niet Snapsave, maar Snapsaved. Die dienst liet gebruikers Snapchat vanuit de browser gebruiken, en bood gebruikers de mogelijkheid foto’s en video’s op te slaan.

Door: NU.nl/Floris Poort