Google geeft gebruikers controle over data na de dood

Google geeft gebruikers controle over data na de dood

Google maakt het mogelijk om data uit diverse diensten na de dood automatisch te laten verwijderen. Ook kunnen gegevens doorgestuurd worden naar een vertrouwd contactpersoon.

De zoekgigant lanceert daarvoor donderdag de functie Inactive Account Manager.

Gebruikers kunnen voor tal van diensten aangeven wat ze willen dat er met de data gebeurt bij lange inactiviteit. “De functionaliteit maakt het eenvoudiger om ons te vertellen wat je wilt dat er gebeurt met je digitale bezit als je dood bent of niet langer in staat bent je account te gebruiken.”

Via de instellingspagina van het Google-account kan worden aangegeven of data verwijderd moet worden na drie, zes of twaalf maanden inactiviteit. Ook kunnen alle of bepaalde gegevens naar een opgegeven contactpersoon worden verstuurd.

Onder meer +1’s, een soort ‘likes’, contacten, bestanden in clouddienst Drive, Gmail-gegevens, het Google+-profiel en Youtube-data kan worden verwijderd of doorgestuurd. Google stuurt ter controle eerst een sms en vervolgens een e-mail naar het secondaire e-mailadres van de eventueel overleden gebruiker voordat er iets met de data gedaan wordt.

“We hopen dat deze functie het mogelijk maakt je digitale leven in het hiernamaals te plannen. Op een bepaalde manier beschermt dat jouw privacy en veiligheid en maakt het het leven voor je nabestaanden een stuk gemakkelijker.”

Door: NU.nl/Colin van Hoek